Росен Христов: България напълно диверсифицира доставките на природен газ

OFFNews 02 март 2023 в 19:46 2186 1

Росен Христов

Снимка МЕ

Служебният министър на енергетиката Росен Христов

България напълно диверсифицира доставките на природен газ. Последната една година показа, че проблемът с доставките не е заради недостиг на газ, а заради недостиг на инфраструктура.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе говорител в панела „Сигурност на енергийните доставки” във форума P-TECC в Загреб. 

"Исторически погледнато повечето газови съоръжения са конструирани за пренос от изток на запад. През последната година трябваше да намерим друг начин за доставка", допълни енергийният министър. 

Христов разказа за инвестицията на България в терминали в Гърция, както и за историческото споразумение с Турция за ползване на тяхната газова инфраструктура. По думите му всичко това осигурява на страната ни не само възможност да получава втечнен природен газ от световните производители, но и да подпомага преноса за държавите от региона.

В тази връзка министърът обяви, че в следващите месеци ще се реализират търгове за дългогодишни договори за доставка на LNG на база на вече осигурената инфраструктура.

"Вярвам, че за да има сигурност в енергийните доставки, трябва да се работи на регионално, а не само на национално ниво", подчерта Христов.

Той разказа и за инициативата за проучване пазара на газ сред държавите от Югоизточна и Централна Европа, с което ще може да се идентифицират нужните количества за всяка страна и възможностите за пренос. Целта е на база тази информация да се прецени къде да бъде увеличен капацитетът за транзит и къде да се инвестира в допълнителна инфраструктура.

По думите му това разбиране за сътрудничество е приложено и във визията на министерството за развитие на електроенергийния сектор, тъй като България е основен износител на ток за региона.

"Много държави разчитат на нашата електрическа енергия и трябва да бъдем отговорни", допълни министърът. Според него това е една от причините България да развива и в бъдеще ядрената енергетика. Росен Христов е категоричен, че ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници са допълващи, а не конкурентни технологии.

Инициативата P-TECC обединява 22 европейски държави и САЩ. На провеждащия се в Загреб форум участват секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм, представители на Европейската комисия и енергийни министри от Централна и Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1020

1

PlamenIv54

05.03 2023 в 13:27

Есента. Президентът: Хаос и разруха в енергетиката. Росен Христов: Без Газпром не можем. Антон Кутев: Тази зима ще се стигне до смърт от студ и глад. И т.н. И какво стана? Някой от тези умници, газпромовски и путинови подлоги, ще каже ли за Бога братя, извинявайте, че насаждахме страх и паника! Гълъб не внесе бюджет, защото това не било работа на служебно правителство, което е за кратко. Но подписаха концесия за Росенец за още 30 години и както най-умният им министър, Катамарана, казва в горната статия, че са готови да подпишат дългосрочен договор за доставка на газ.