В Русия пуснаха по вода най-големия ядрен ледоразбивач в света

OFFNews 21 юни 2016 в 10:44 10891 10

Първият ядрен ледоразбивач „Арктика“, строящ се по поръчка на руската държавна корпорация „Росатом“, бе спуснат на вода в Балтийския завод в Санкт Петербург. Ледоразбивачът „Арктика“ е предназначен за самостоятелно съпровождане на морски съдове (в това число и с голям тонаж) и може да води несамостоятелни съдове целогодишно в Западния район на Арктика. Конструкцията му позволява да се използва както в арктическите води, така и в устията на полярни реки.

Може да се използва за теглене на буксир на съдове и други плаващи съоръжения през ледове и чисти води, да оказва помощ и да изпълнява спасителни дейности.

Ледоразбивачът „Арктика“ ще бъде задвижван на основата на пара, произвеждана от два ядрени реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 МВт, специално разработени за този плавателен съд. Основни характеристики на съда са: - мощност – 60 МВт, скорост – 22 възела, дължина - 173,3 м, ширина – 34 м, височина – 15,2 м, максимална ледопроходимост – 2,8 м, пълно водоизместване – 33 540 т, предвиден срок на работа – 40 години, численост на екипажа – 75 човека.

С въвеждането в експлоатация на универсални ядрени ледоразбивачи по проекта 22220, основната задача на федералното държавно предприятие „РосАтомфлот“ ще стане осигуряването на целогодишна навигация по Северния път за доставка на въглеводородна продукция на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Основният район на работа на ядрения ледоразбивач „Арктика“ ще бъде западните части на Арктика, в Баренцово, Печорско и Карско море.

Ядреният ледоразбивач е кръстен в чест на легендарния ледоразбивач „Арктика“, който е първият в историята, достигнал Северния полюс.

В церемонията взеха участие председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко, генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, генералният директор на „Балтийски завод – Съдостроене“ Алексей Кадилов и други.

Пред няколко хиляди зрители Валентина Матвиенко разби в борда традиционната бутилка с шампанско. „Днес за ядрената промишленост на Русия е знаменателен ден. От Балтийския завод излезе най-мощният и голям ядрен ледоразбивач в света – „Арктика“.

В своето приветствие Сергей Кириенко отбеляза: „Днешното мероприятие е във всички смисли огромна победа! Извършена е огромна работа и днес аналог на такъв ледоразбивач като „Арктика“ няма в света. Благодаря на екипа на Балтийския завод, всичко бе направено по график и към края на 2017 г. „Арктика“ ще влезе в строя. Този ледоразбивач по своите характеристики е най-съвременният, в него са реализирани всички технически възможности, които никога по-рано не са използвани при други водни съдове.“

„Поздравявам всички балтийци с пускането на вода на този ледоразбивач. Сега пред нас стои не по-малко важната задача да построим два серийни ядрени ледоразбивача по този проект“, заяви Алексей Кадилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

12

Стефан

14.06 2017 в 04:14

И там колко зяене имаше за тоя кораб ...
Пък те на - построиха го, все пак.
То че никой друг няма такова нещо - няма, ами едва ли и може да го направи. Даже те имат проблеми с по-големия "Лидер".

13277

10

66

21.06 2016 в 12:34

лед за белите мечки нема в арктика

тия ледокол строят

харчат парите на народа за глупости !

77928

7

El Commandante

21.06 2016 в 11:45

Само по-далече от Черно море ше ви замоля!
Не искам пред курортите ми да се разхождат атомни ледоразбивачи напред и назад.
Атом е тва, не е шега работа...