Росатом ​вече преработва​ отработено ядрено гориво ​и от ​реактори ​ВВЕР-1000

OFFNews Последна промяна на 30 май 2018 в 16:39 4478 0

„Горно-химически комбинат“ (ГХК), част от „Росатом“, успешно извърши пилотна преработка на отработено ядрено гориво от реактор ВВЕР-1000 на руските АЕЦ.

​Това е революционно достижение за ядрената индустрия, твърдят експерти. ​Ефективността на уникалната технология, която не представлява риск за околната среда, бе напълно потвърдена. ГХК е готов да започне плановото преработване на отработено ядрено гориво от ВВЕР-1000, заяви генералният директор на предприятието Петр Гаврилов.

„Приключихме научно-изследователските и опитно-конструкторски дейности. В тези рамки обработихме първата реално отработена топлоотделяща сборка от реактор ВВЕР-1000 от Балаковската АЕЦ“, заяви Гаврилов.

Преработването на ОЯГ е високотехнологичен процес, който цели минимализирането на радиационната опасност на ОЯГ, утилизиране на неизползваните компоненти, отделяне на полезните материали и осигуряване на по-нататъшното им използване.

​Производството на реактори ВВЕР-1000 започва след 1975 г. и днес са едни от най-разпространените в световен мащаб. Пети и Шести енергоблок в АЕЦ "Козлодуй" също са от този тип.​

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X