В Турция започна строителството на АЕЦ Аккую

OFFNews 11 декември 2017 в 11:53 4050 0

На площадката на АЕЦ „Аккую“ се проведе тържествената церемония за началото на строителството в рамките на ограниченото разрешително за изграждане, издадено от Турската агенция по атомна енергия през октомври 2017 г.

В събитието участваха генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и първият заместник-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез. 

Бетонирането на основата на обектите на „ядрения остров“ е важен етап от подготвителните дейности. В рамките на ограниченото разрешително за изграждане се изпълняват строително-монтажните дейности на всички обекти на АЕЦ, с изключение на сградите и съоръженията, които се отнасят до безопасността на ядрения остров.

„Днес на церемонията присъстват местни жители и аз, възползвайки се от случая, искам да Ви кажа: „Благодаря за подкрепата!“ „Росатом“ взе решение за създаване на Обществен съвет на АЕЦ „Аккую“ за постоянен диалог и съвместно участие при реализирането на проекта. Предстои ни почти 100 години сътрудничество, докато АЕЦ „Аккую“ осигурява на Турция чиста електроенергия“, заяви Лихачов.

На 2 декември 2017 г. бе завършена подготовката на основата на фундаментната плоча на реакторната сграда на Първи енергоблок. Към дейностите бе привлечена турска компания, която ги извърши точно по график.

Освен строителните работи, на площадката продължават мероприятията по мониторинг на околната среда. Редовно се наблюдават сеизмологичните и метеорологични параметри, състоянието на подземните води и морската среда. Всички дейности по изграждането на АЕЦ „Аккую“ се провеждат според турското законодателство, при непосредствено участие и със съгласуване от Турската агенция по атомна енергия.

При реализирането на проекта се откриват значителни възможности за турските доставчици. По предварителни оценки, турската страна ще може да изпълнява около 35-40% от всички дейности по изграждането на АЕЦ „Аккую“, което е еквивалентно на 6-8 милиарда долара. Повече от 350 турски компании са подали заявки за включване в списъка на потенциалните доставчици, като първите от тях вече получиха поръчки за подготовката на инфраструктурата на АЕЦ. Днес общата численост на персонала на площадката е повече от 300 души, от който 90% са турски граждани, привлечени към работата от близките населени места. Поканени са на работа специалисти от инженерно-технически служби с висока квалификация от турски компании, които са строили най-големите енергийни и промишлени обекти в Турция.

През март 2018 г. АО АККУЮ НУКЛЕАР планира да получи лиценз за строителство, след което ще се проведе бетонирането на фундаментната плоча, което е официално начало на изграждането на Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ (изливането на „първия бетон“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови