Рокади и в тотото, Георги Тарлеков става директор до конкурс

OFFNews 28 август 2023 в 20:50 2816 0

Снимка Getty Images

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев извърши промени в Управителния съвет на държавното предприятие „Българския спортен тотализатор“ (БСТ). Освободени са трима членове на УС, включително изпълнителният директор на БСТ и председателят на борда. На тяхно място са назначени нови членове. За изпълнителен директор на предприятието е определен Георги Тарлеков с условието да заема длъжността до провеждането на конкурс. Другите двама нови членове са Рада Гьонова и Петър Пейчев.

"Промяната цели подобряване на дейността на Българския спортен тотализатор, предприемане на мерки за оптимизация и усвояване на възможностите, които законът предоставя за развитие на държавния оператор с цел увеличаване на генерираните приходи и осигуряване на повече средства за спорт чрез отчисленията от БСТ. Анализите показват, че независимо от много добрите възможности за развитие на дейността на тотализатора, те не се използват пълноценно и ефективно. В същото време са установени случаи на необосновано освобождаване и замяна на дългогодишни кадри. Прилагана е незадоволителна политика относно доходите на заетите в дружеството служители, слаб е и вътрешният контрол", твърди министерството.

Досега действащият борд е назначен след бързо проведен конкурс в последните дни на служебното правителство, завършил с договори с освободените лица, от които притеснително са отпаднали клаузи, даващи възможност на следващото ръководство да взема решения за състава на органите за управление на предприятието.

Виждането на екипа на ММС е, че управителното тяло на БСТ следва да действа много по-решително, с ясна визия и цели, насочени към постигане на по-добри резултати и съществено по-високи постъпления на средствата за спорт. Министър Илиев ще предприеме действия за съществено редуциране на разходите за заплати на органите за управление. Друга важна цел е да се установи справедливо заплащане за всички работещи в Българския спортен тотализатор и по-добри условия за труд. Позицията на ММС е, че сега изплащаните възнаграждения на изпълнителния директор, са непропорционално и прекомерно високи за служител в държавно предприятие. От новия екип се очакват бързи действия, повече прозрачност и ясна отчетност в работата му.

Назначеният за изпълнителен директор на БСТ Георги Тарлеков е представен от министерството като финансист с дългогодишен опит в администрацията, мениджмънта и управлението на финанси и проекти. Придобил е магистърски степени по мениджмънт и маркетинг, банки и финансов бизнес и управление на администрацията. Преди да заеме поста, е бил съветник на министър Илиев по финансовите въпроси. Mediapool свърза името му с ГЕРБ. В момента е началник-отдел "Финансово-счетоводни дейности и човешки ресурси" в община "Връбница". Преди това е заемал същия пост в община "Слатина". На местните избори през 2011 г. той е бил член на общинската избирателна комисия в Брезник, показва регистърът на ЦИК.

Рада Гьонова е служител на БСТ повече от 16 години с експертиза в областта на хазарта, пишат от ММС. По образование е юрист, също така е магистър по стопанско управление и по право на Европейския съюз.

Петър Пейчев притежава богат опит в реализация на проекти, свързани с аудио-визуални продукти, включително и на такива, финансирани от европейски програми. Бил е управител на водеща продуцентска компания у нас, пишат от министерството.

Освободени са Ангел Недков Иванов (изпълнителен директор и член на Управителния съвет), Таня Георгиева Андреева (председател на УС) и Галина Чернева Заркова (член на УС). Те са назначени през август 2022 г., след идването на служебното правителство на Гълъб Донев. След конкурс в края на май 2023 г. са преназначени от служебния министър на спорта Весела Лечева с 5-годишен мандат, който изтича през май 2026 г. Тримата са в директорския борд от квотата на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки