Рено съкращава 15 000 работни места

OFFNews 29 май 2020 в 11:51 2906 0

Френският автомобилостроител Рено (Renault) съобщи, че съкращава 15 000 работни места по целия свят, от които 4500 във Франция, предаде Би Би Си.

Мярката се предприема в рамките на план за икономии в размер на 2 милиарда евро за период от три години, включващ преструктуриране на инженеринговата дейност и средствата за производство.

"Този ​​план е от съществено значение", заяви генералният директор Клотилд Делбос в съобщение на компанията.

През февруари компанията обяви първа загуба от десет години насам заради коронавирусната пандемия. 

Планът за съкращение представлява намаление на щата с малко под 10%. Миналата година служителите на Рено по света са били 180 000, а във Франция - 48 500.

"Това ще става чрез естествено и доброволно напускане", уточни пред Ройтерс Франк Даут, представител на синдиката Се Еф Де Те (CFDT), след извънредно заседание на организацията. Той допълни, че ръководството е обещало всичко да бъде съгласувано с държавните власти и профсъюзните организации.

В международен план Рено обяви, че замразява плановете си за разширяване на производството в Мароко и в Румъния. Също така компанията обмисля и адаптиране на производствените мощности в Русия.

Френското правителство заложи 8 млрд. евро като спасителна инжекция за автомобилната индустрия в страната. В замяна френският президент Еманюел Макрон каза, че Рено трябва да задържи работниците си и да остави производството в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!