Реакторите за "Белене" може да се монтират в АЕЦ "Козлодуй"

OFFNews 31 октомври 2016 в 18:26 7899 7

Реакторите, произведени от Русия за АЕЦ "Белене" може да се монтират в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. 

Петкова обясни, че технологично те отговарят напълно на АЕЦ "Козлодуй", както и на изградената инфраструктура.

„Трябва да се опитаме от дефекта да постигнем ефект”, подчерта министърът. 

Петкова посочи, че е трудно да се каже кой е по-евтиният вариант – да се търси външен инвеститор, който да довърши АЕЦ „Белене”, или тези реактори да се инсталират в действащата атомна централа. 

До момента за площадката на АЕЦ „Белене” са направени разходи в размер на 1,4 млрд., но тази площадка притежава всички лицензи, за да може да действа, каза още Петкова, като уточни, че до момента две компании са проявили интерес да инвестират в атомната централа и скоро ще стане ясно кои са те. 

Според министър след като изплатим на "Атомстройекспорт” дължимото, компанията ще се откаже от всички по-нататъшни инвестиционни претенции към България.

По повод новината, че в Черно море е открит нефт, Петкова официално потвърди тази информация, като допълни, че всички българи трябва да сме много радостни от тази новина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

7

МБ

31.10 2016 в 23:35

„Реакторите, произведени от Русия за АЕЦ "Белене" може да се монтират в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.“

Да, ама тези милиард и кусур лева не са само за реакторите, а и за съпътстващото ги друго оборудване. За това оборудване преди 12 години направиха „модернизация“, която по същество си беше подмяна с ново. Тогава казаха, че с тези промени животът на реакторите се удължава с 20 години. Е, не дочакаха да минат тези 20 години и сега направиха нова „модернизация“, с цел да увеличат живота на
централата с 30 години?! Като се позабрави какво са обявили, след 5 – 6 години ще монтират новото руско оборудване и наново ще ни замотаят с приказки за ново удължаване на ресурса (живота) на АЕЦ. При тези „модернизации“, и подмени много пара е отклонена, а и още ще бъде отклонена в личните сметки на тези които ги извършват.
НЕК е пред фалит и един от начините за източването му е случващото се с АЕЦ.

77927

4

El Commandante

31.10 2016 в 20:53

Какво е толко сложното не разбирам.
И едното и другото-все атомен реактор.
Махаш едното, слагаш другото.
Пасва като дялан камък, жми градо...

77927

2

El Commandante

31.10 2016 в 20:27

Ако искате ги монтирайте в хола на Нушка, въпроса е да имаме работеща атомна централа.....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки