Реакторите за АЕЦ Белене пристигат до края на есента

Властта обсъжда по-строги мерки срещу кражбите на ток

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2017 в 09:30 4920 3

По-строги мерки срещу кражбите на ток обсъжда властта, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по бТВ.

Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Тези разходи се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост, че някой краде ток за сметка на добросъвестните платци”, изтъкна тя.

По думите й в останалите страни в ЕС, където има много строги механизми за подобен род деяния. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати и в министерството, и с колегите от КЕВР, обясни Петкова.

От понеделник Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът. Такива проверки се правят за трета поредна година. 

Новата мярка от средата на октомври ще е да проверим всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за българската електроенергийна система, отбеляза още тя.

„На практика увеличението на крайната цена на природния газ в резултат на увеличението на таксата за пренос и достъп ще бъде от 0,37% до максимум 3%”, увери Петкова. „Булгаргаз” поиска намаление на цената на природния газ със 7,29% и като цяло ще има намаление на цената на природния газ с близо 4%, допълни тя.

Платените реактори за АЕЦ „Белене” пристигат 

До края на есента очакваме платените реактори за АЕЦ „Белене” да пристигнат у нас. В момента експерти от НЕК са в Русия, от понеделник започва финална проверка на оборудването. То ще бъде складирано на площадката на АЕЦ „Белене”, каза Теменужка Петкова.

„Трябва да се обособят пасивите и активите за „Белене” и да бъде проведена процедура по приватизация, която да гарантира защита на националния ни интерес”, изтъкна енергийният министър.

Тя допълни, че един от сценариите, които се разработват, е ако процедурата по приватизация не приключи успешно, единият от реакторите да бъде построен като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.