Разкрит е крупен незаконен добив на инертни материали от р. Струма

OFFNews 11 октомври 2020 в 18:06 3333 2

Снимка МОСВ

Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на петричкото село Дрангово е бил разкрит при акция по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Акцията е извършена от икономическа полиция, жандармерията, представители на Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" и екоминистерството, в което се е включил и ресорният министър Емил Димитров – Ревизоро. Това съобщиха от пресцентъра на подопечното му ведомство.

На място са били открити няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак са били открити около 2-3 хил. куб. м депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, отбелязаха от Министерството на околната среда и водите.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област, но не се съобщава кои са те.
Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови