Разкрит е крупен незаконен добив на инертни материали от р. Струма

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2020 в 18:06 2538 2

Снимка МОСВ

Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на петричкото село Дрангово е бил разкрит при акция по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Акцията е извършена от икономическа полиция, жандармерията, представители на Басейновата дирекция "Западнобеломорски район" и екоминистерството, в което се е включил и ресорният министър Емил Димитров – Ревизоро. Това съобщиха от пресцентъра на подопечното му ведомство.

На място са били открити няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак са били открити около 2-3 хил. куб. м депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, отбелязаха от Министерството на околната среда и водите.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област, но не се съобщава кои са те.
Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

2

zuljin

11.10 2020 в 23:10

Тая тежка строителна механизация нито се е телепортирала там, нито е извозвала чакъла незабелязано... Със сигурност са действали с чадър, който в последствие е паднал.

4563

1

stanimir_13

11.10 2020 в 20:21

Някой не си е платил.