Работодателите: Има организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас

Сезирахме КЕВР и прокуратурата, обяви председателят на АИКБ Васил Велев

OFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 08:17 4391 4

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция.

Това каза председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността по Нова тв. 

Вчера организациите излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. „За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. Има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв. , по 500 лв. за мегават час, чрез ЕСИ и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна” и Ковачки", обясни той. 

Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия. „На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред, беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44”, каза Велев.

При такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна”, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена”, обясни той.

Според председателя на АИКБ причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. „Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания”, каза той.

„Не можем да повярваме, че това е от некадърност, но и така да е, крайно време е да се променят нещата”, добави Васил Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8004

4

Хаджи Смион

13.05 2019 в 14:36

Когато почнат да дават нормални заплати, тогава може и да пусна сълза за бедните български милионери.

22015

3

Стефан

10.05 2019 в 21:19

Ако улучваше и интервалите между изреченията ...

1910

2

Georgi Gracata

10.05 2019 в 19:45

Отговорите на следните въпроси дават отговори:Кой е министър на Енергетиката?Теменужка Петкова-одитор на АЕЦ,,БЕЛЕНЕ" получава министерски пост.Петър Илиев-изпълнителен директор на НЕК-работи с осъдения Вальо Топлото в Топлофикация София,а уж Борисов като кмет води дело за злоупотреби.Доведе шайката и започна ,,Преустройства"в НЕК(уволни,а някой сами напуснаха). Прибавете и опитите с Върбакова и ЧЕЗ? Борисов може да не знае както се оказа и апартаментите?

12154

1

поп Дръвчо

10.05 2019 в 09:50

Цялата българска енергетика е една голяма ОПГ.

 
X

Парламентът на живо