Работодатели искат да делят поравно осигурителните вноски със служителите

OFFNews 22 януари 2019 в 13:54 5165 5

Снимка АИКБ

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че работодателите предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки, предаде БТА.

На пресконференция работодателите посочиха сред приоритетите си за тази година промяна за равно разпределение (50 на 50)вместо досегашните 60 към 40 на сто между работодател и работник на дължимите осигурителни вноски и включване в трудовите и служебните договори на всички осигурителни и данъчни разходи на работодателя за съответния работник или служител и отчитането им за статистически цели в брутния размер на средната заплата.

За да не се промени нетният доход на работещите, ако се увеличи осигурителната тежест, бизнесът ще поеме ангажимент за увеличение на заплатите, допълни Васил Велев.

Предложението предстои да се консултира със синдикатите.

Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, допълни Велев. Той посочи, че по този начин ще се внесе повече прозрачност и съпоставимост. Велев изтъкна, че този подход няма да повиши доходите на хората, което ще стане през повече и по-добра работа.

На очакваната от работодателите среща с премиера Бойко Борисов заради високите цени на тока от Асоциацията напомниха, че към цените в сегмента "Ден напред" се прибавя и добавката "Задължение към обществото". Затова се предлага тя да не се включва в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще има съпоставимост на цените и компенсиране на увеличението им, каза Велев. Той съобщи, че предприятията вече са получили двойно увеличение на сметките за ток за декември спрямо същия месец на предходната година. В средния случай увеличените разходи за електрическа енергия спрямо общия размер на изплатените заплати са между 10 и 15 на сто, допълни той и изтъкна, че увеличената цена на тока "изяжда" възможността за увеличението на доходи и даже може да доведе до намаляването им, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

22.01 2019 в 16:54

Промени в закона срещу поемане на ангажимент. Лошото е, че работниците ангажименти не ядат. Васо Велев пак плюе в лицата на хората и сигурно пак ще намери трибуна в БНТ, за да може да плюе по-отвисоко.

5300

4

квазимодо

22.01 2019 в 16:00

Доообре. Ще делим , но всички. Нали разбирате - всичко. И крайния резултат след данъците. Ти точно очилатия, с благия изказ, какви нови технологии въведе и какви нови , последно поколение технически оборудвания въведе, че искаш висока производителност от българския работник, такава като на западния. А ?

5900

3

Старши

22.01 2019 в 15:45

Ей тия лакомии нямат наяждане бе, не такива башибозуци не е имало и по турско.Май ще викаме "Ердоган да дойде".

10372

2

elbarbudo

22.01 2019 в 15:17

Тия са големи тъпаци - вместо да искат като в румъния всичко да е за сметка на служителя/работника.

6145

1

kokoten

22.01 2019 в 15:06

...хитро...а най-добре е ако може да не плащате нищо,да криете данъци и да въртите контрабанда като най-големия бандит Валентин Златев....мошеници....