Работниците от фабриката за обувки в Дупница с право на нова работа или обезщетения за безработица

OFFNews 01 февруари 2018 в 10:16 8025 0

Работниците от предприятието за производство на обувки в Дупница ще могат да започнат нова работа или да се регистрират в Бюрото по труда, за да получават обезщетение за безработица. Трудовите им правоотношения с работодателя – италиански гражданин, бяха прекратени по законоустановения ред, считано от днес, 01.02.2018 г., съобщиха от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Инспекторите са разговаряли по телефона с новия управител на дружеството, също италиански гражданин, и са го убедили да пристигне в България, за да разпише заповедите за прекратяване на трудовите правоотношения на работниците и служителите, както и оформените трудови книжки. 

Докато се очакваше пристигането на управителя, служители на Дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил са консултираха работещите да подадат заявления за прекратяване на трудовите правоотношения на основание забавени възнаграждения. Самото прекратяване дава възможност на служителите да започнат нова работа, а основанието, на което трудовото им правоотношение е прекратено, им гарантира право на обезщетения за безработица в пълен размер. 

Инспекцията по труда продължава да следи случая, с цел събиране на годни доказателства, за да бъде входирана на по-късен етап в съда искова молба за откриване производство по несъстоятелност. След вписване на решението на съда за откриване на такова бившите работници ще придобият право да получат неизплатените си възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност. ИА ГИТ получава правомощие да инициира откриване на производство по несъстоятелност от 31.03.2018 г.

Към момента работодателят дължи на работниците и служителите възнаграждения за месец ноември. Днес стават изискуеми дължимите възнаграждения за месец декември. Работниците и служителите имат право на възнаграждение и за месец януари, тъй като престоят не е бил по тяхна вина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!