Путин поздрави Ердоган за смелостта да защитава интересите на страната си

Ирина Евгениева Последна промяна на 08 януари 2020 в 16:19 3751 2

"24 млрд. куб. метра газ беше доставян досега, а сега вече има и нов маршрут, който е уникален по своите параметри". Това отбеляза руският президент Владимир Путин по време на официалната церемонния по пускането на първите количества газ по "Турски поток". 

Според руския президент разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между Русия и Турция дава положителни резултати.

Без да посочва името на конкретна държава, Путин намекна, че докато България се колебае между Русия и САЩ при изграждането на газопровода, Турция е направила своя избор, защитавайки интересите си. Според руския държавен глава проектът има значение за икономиките на европейските страни в региона.

„Както в енергийния сектор, така и в други области виждаме, че можем да решаваме много различни амбициозни задачи, ако има добра воля за това. Ние живеем наистина в много сложен свят. За съжаление в региона, в който се намираме в момента, има много сериозни тенденции за обостряне на ситуацията. Турция даде пример за сътрудничество за благото на нашите народи, за благото на Европа, за благото на целия свят“, добави Владимир Путин.

Той изтъкна, че "Турски поток" е построен по иновативна технология - по дъното на Черно море са се полагали по 6 км тръби на ден. 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че моментът е исторически. За Турция е чест да посрещне гости в Истанбул и се надява 2020 г. да донесе само най-доброто.

"Проектът "Турски поток" действително е положителна стъпка в полза, както на нашия народ, така и на всички, които ще се възползват от него", бе категоричен Ердоган. Той допълни, че Турция и Русия дават пример за сътрудничество, а неговата страна винаги е била против конфликтите.

"Ние имаме най-дългото крайбрежие в Средиземно море и Турция има право на мнение по всеки един проект. Нека не превръщаме Средиземно море в море на конфликти, вместо да помага за омиротворяването в региона", допълни Ердоган. "Турски поток" ще е символ на новото време", обяви турският държавен глава.

След това се пристъпи и към официалната церемония по пускането на първата доставка на газ по "Турски поток".

Малко преди церемонията българският премиер Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин и му е казал, че  компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7.5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, съобщил още Борисов на Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

2

El Commandante

08.01 2020 в 20:58

Личното ми мнение е, че колкото и уникален по магнитуд тупан да е Баце, така създалата се ситуация не можеше да се отиграе по по-добър начин.

Ма кво ли разбирам аз от газопренасяне де...

6233

1

Чочко Пипков

08.01 2020 в 20:05

Браво, че сте намерили снимка на която изглежда Путин слуша Бойко. Може би му говори за някой спортен подвиг.