Проучване: Държавни чиновници масово си искат рушвет

OFFNews 07 октомври 2016 в 08:53 7297 4

Ширещата се корупция в администрацията е основната спирачка за правене на бизнес в България. Това показва проучване на БТПП, обяви председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не била толкова разпространена, както надолу в чиновническата йерархия.

"Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", обясни Симеонов.

Според него най-често до искания за рушвет се стига най-вече когато законът дава право на чиновник да каже „да” или „не” без ясни правила.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.

„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията”, категоричен е Симеонов.

Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

4

Лопе де Вега

10.10 2016 в 14:43

Еми като не им дават без подканяне...?

Поздрав!

15614

3

OTBPAT

07.10 2016 в 09:48

На 46% им искали, на 48 - не... останалите не са сигурни ли? :))