Протестиращи превозвачи спират обществения транспорт, автобуси блокират центъра на София

OFFNews 25 ноември 2020 в 07:53 4448 0

Междуселищните и международните автобусни превози спрат за 24 часа от 00:00 ч. днес в знак на протест на превозвачи. Градските линии, експлоатирани от частни превозвачи, няма да се обслужват от 9 до 11 часа. Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес.

Причината за протеста е приетото от парламента вето на президента Румен Радев, с което отпадна криминализирането на незаконните превози. Основният мотив на държавния глава беше, че законодателната промяна не прави разлика между сивия сектор в бизнеса и т. нар. споделено пътуване.

По булевардите "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе" и "Царица Йоана" в София ще минат колони от около 100 автобуса и близо 2000 таксиметрови автомобила за двучасов протестен митинг на площад "Батенберг", насрочен за 10 ч.

Превозвачите настояват за връщане на текстовете в Наказателния кодекс, които предвиждаха до 10 г. затвор и отнемане на превозното стредство за нерегламентиран превоз.

“Ще преустановим превозите по линии на Републиканска транспортна схема, по между областните линии, по между селищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, цитирана от БНР.

Работа ще спрат и такситата. Кирил Ризов от Съюз „Такси“ поясни:

“Остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали колеги тръгваме от “Царица Йоана“ и “Панчо Владигеров“, от “Цариграско“, “7-ми километър“, и от “Ботевградско“, и от “Летоструй““.

Някои от браншовите организации в транспортния сектор заплашват, че ако текстовете не бъдат прегласувани, от 30 ноември ще спрат всички превози безсрочно.

Други дружества от транспортния сектор и такива от туристическия сектор обаче са категорично против да има затвор за нелегални превози и посочват, че често изнасилвачи и грабители се разминават с по-леки присъди от предвидените в закона, на който Радев наложи вето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови