Превозвачи плашат да спрат междуградските автобуси в сряда

OFFNews 23 ноември 2020 в 13:25 2937 0

Междуселищните и международните автобусни превози ще спрат изцяло в сряда, 25 ноември, а градските линии, експлоатирани от частни превозвачи, няма да се обслужват от 9 до 11 часа, обявиха днес представители на няколко браншови асоциации на автобусни и таксиметрови превозвачи.

Освен това по булевардите "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе" и "Царица Йоана" в София ще минат колони от около 100 автобуса и близо 2000 таксиметрови автомобила за двучасов протестен митинг, насрочен за 10 часа на площад "Батенберг".

Причината за протеста е приетото от парламента вето на президента Румен Радев, с което отпадна криминализирането на незаконните превози. Основният мотив на държавния глава беше, че законодателната промяна не прави разлика между сивия сектор в бизнеса и т. нар. споделено пътуване.

Срещу ветото на държавния глава гласуваха само депутатите от ГЕРБ и то мина в пленарната зала. 

Сега някои от браншовите организации в транспортния сектор заплашват, че ако текстовете не бъдат прегласувани, то от 30 ноември ще спрат всички превози безсрочно. 

Други дружества от транспортния сектор и такива от туристическия сектор обаче са категорично против да има затвор за нелегални превози и посочват, че често изнасилвачи и грабители се разминават с по-леки присъди от предвидените в закона, на който Радев наложи вето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови