Промоция от правителството. Властите в Турция натиснаха търговците да замразят и намалят цените в супера

OFFNews 06 януари 2023 в 17:54 2819 0

Снимка Медия Башкент

Турските вериги влязаха в надпревара, пишат вестниците в Истанбул, но състезанието е предизвикано от натиск от правителството.

Турски супермаркети са обявили през тази седмица инициативи за намаляване и замразяване на цените на редица стоки, след призиви от страна на властите към търговците, съобщи "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Това засилва натиска от страна на правителството върху бизнеса да направи повече за ограничаване на рязкото покачване на потребителските цени, достигнали 24-годишен връх през октомври. В последвалите два месеца до края на м.г. инфлацията отбеляза лек спад.

Чок гюзел, много добра надпревара започва, възкликна по повод на предприетата мярка "Тюркийе газетеси".

Големи вериги супермаркети, сред които "Мигрос", "Шок" и "A101", наскоро обявиха, че ще замразят цените на хиляди стоки от ежедневието. Мигрос е фиксирал за целия януари цените на 419 продукта от собствената му марка и ще напарви отстъпки в диапазона от 25 до 50 процента за общо 4 хиляди продукта. 

CarrefourSA дава "индирим", намаление от 20 до 40 процента за 20 хиляди стоки.

"Шок" замразява цените върху 1000 етикета - ориз, макаронени изделия, бобови култури, брашно, чай, кафе, захар, олио, зеленчуци. Главният изпълнителен директор на Шок Угур Демирел заяви, че търговската верига е решила да "допринесе за националната икономика и бюджета на клиентите".


Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в Турция, A101, заяви днес, че също ще замрази цените на 2023 основни стоки през целия януари.

Тази седмица министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати призова търговците на дребно да предприемат действия, като подчерта, че експлоататорското ценообразуване няма да бъде прието.

"Призовавам както националните, така и местните пазари да не увеличават или да фиксират цените за определен период от време. Готови сме да предоставим всякакъв вид съдействие", каза той.

Наскоро Небати и министърът на търговията Мехмет Муш се срещнаха поотделно с висши представители на водещи търговски вериги. Муш предупреди, че правителството никога няма да допусне несправедливо повишаване на цените.

Подобни мерки за правителствен натиск върху инфлационния скок на цените приложиха и властите в Унгария. Усилията на Виктор Орбан доведоха дотам, че основните стоки от правителствената кошница изчезнаха от рафтовите по регламентирани от правителството цени и се наложи унгарци да търсят начин да си ги доставят от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови