Прогноза: Цените на имотите няма да тръгнат надолу поне още две години

Александра Маркарян 31 май 2017 в 15:36 14926 2

Пазарът на имоти е в разцвета си - показват го възходящите тенденции и при цените, и при броя на сделките, и при издадените разрешителни за строеж, и при започнатите и въведените в експлоатация нови обекти. Тази тенденция ще продължи поне още две - две години и половина, прогнозираха специалистите, включили се в панела "Недвижими имоти" по време на тазгодишното издание на "Шумът на парите".

Двудневният форум се провежда в София и приключва утре. В панела за имотите се включиха Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България, Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", Христо Чепишев, собственик на Europroperty, Веселина Генева, управител на консултантска къща "Амрита", Мартин Янев, управляващ партньор на "Смарт Брокерс", Пламен Бачев, миниджър консултиране и оценки във Forton, Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на БГФМА, както и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Според Страхил Иванов наблюдаваме най-добрия и балансиран пазар за последните 25 г. „Имаше период през 2004 – 2008 година, когато наблюдавахме бум, днес има балансиран ръст, не бум. Тази тенденция се отнася и за предлагането и търсенето. През миналата година е отчетен голям ръст на сделките – над 250 000 сделки, като от тях малко под 30 000 са в София.

Цените като че ли се опитват да догонят тези от 2008 година, преди пазарът да преживее срив, коментира Полина Стойкова - изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Тя очаква тенденцията да продължи поне през следващите 2 години. На това мнение бе и главният архитект на София арх. Здравков.

Ръстът е най-вече в София и Пловдив, а в столицата средната цена на кв. м. е 915 евро. Разбира се, има имоти, които се продават много по-скъпо. Ръст има както при жилищното строителство, така и по отношение предлагането на офиси, строят се хотели.

Ръстът при издадените разрешителни за строителство за миналата година е близо 30%, при новото строителство на офиси той надвишава 100%.

Изказване на арх. Здравков, че няма презастрояване в София, а напротив - градът бил толкова зелен, че впечатлил и френските му колеги, породи спор. "Това, че София е зелена, е заслуга на природата, не на градската управа", вметна Велков. "Нямаме сити, но имаме тук-там стърчащи кули", посочи пък Генева и отбеляза, че се планира и "абсурдът" една от тях да е в района на Хладилника и да пречи на гледката към Витоша. В коментарите не бяха пропуснати и новите кокетни сгради, "залепени" до ужасни фасади, боядисани в розово, зелено. Мартин Янев посочи, че съвсем не е вярно, че София е зелен град. В цитирана от него класация ние сме 29-и от 30 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови