Проф. Герджиков: Няма как да се възкреси изтекла давност за приватизацията

В парламента липсва професионализъм и това е катастрофа, категоричен е известният юрист

OFFNews 01 март 2020 в 14:11 3841 0

Снимка БНР

„Конституцията не е свещена крава, но е и последният проблем. Що се отнася до желанието за промяна в Конституцията с оглед на давността на приватизационните сделки, това би било една огромна грешка. Ще излезем от категорията на правовите държави. Не може с промяна в законодателството изтекла давност да бъде възкресена“. Това коментира пред БНР бившият премиер и председател на парламента проф. Огнян Герджиков.

По думите му „правната сигурност е страхотна опора“.

„Не всичко е било скандално по време на приватизацията. Но има много сделки, които са съмнителни. Не е лошо да се изкарат на показ тези, които са се възползвали по незаконен начин в приватизационния процес. Това не носи особени правни последствия, но носи морални, което не е малко“, смята Герджиков.

В предаването „Неделя 150“ той коментира и предлаганите промени в Конституцията, свързани с търсенето на отговорност от главния прокурор.

„И сега има механизъм, в който главният прокурор не е недосегаем. Идеята за наблюдаващ прокурор ми се струва недомислена и странна. Ако възникнат проблеми с главния прокурор, с оглед на неговото незаконосъобразно поведение, то ад хок от главната прокуратура може да се посочи човек, който да тръгне в тази посока“, посочи известният юрист.

Според проф. Герджиков „от гледна точка на качеството на законодателството парламентът търпи много сериозна критика“.

„Липсва професионализъм, липсва експертност. Това е много дразнещо. Самият факт, че постоянно се променят законите, които се приемат, е оценка за самата работа на парламента... Няма никаква правна сигурност. Това действа лошо на бизнеса, днес е едно, утре ще е друго. По средата на играта се сменят правилата. Това е катастрофа“, категоричен е Герджиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови