Приспадат по-евтиния газ от последните 8 сметки за парно

OFFNews Последна промяна на 26 март 2020 в 09:57 1720 1

Снимка БГНЕС

"Стигнахме до извода, че ще трябва промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика, за да могат да бъдат компенсирани потребителите". Това коментира пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по повод поевтиняването на парното и топлата вода заради договорените по-ниски цени на природния газ, които "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт".

Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година, обясни той.

„С промените задължаваме регулатора за всеки един месец до 31-ви март 2020-а година, на база предложение на газовото дружество, да се произнесе с цена на газа, на база договора, който вече е сключен с "Газпром експорт". След като се изчислят тези цени и ще бъдат обявени, както и досега се е случвало, само че на по-голям период от време, КЕВР, на база цена, която вече ще бъде определена, се произнася за цени - както на газоразпределителните дружества, които ще доставят газ на всяко едно домакинство, така и на топлоцентралите, които ще получават този газ от "Булгаргаз". На база техните разходи се изчислява и цената на топлинната енергия, която се доставя до потребителите на топлинна енергия на всичките топлофикационни дружества. Трябва да се определи и цената на високоефективното комбинирано производство", посочи Николов.

Според депутата след като се видят разликите и се изчислят, всяко едно от дружествата, които са клиенти на "Булгаргаз", започват да изчисляват своите цени, които е необходимо да компенсират клиентите.

"След като и те бъдат изчислени, топлофикационните дружества са задължени да компенсират своите клиенти с първите сметки до момента, когато бъдат изчерпани тези компенсации. Към този вариант се прибягва, защото връщането на пари би било много по-сложно за осъществяване", обясни Николов.

В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията. Ако тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспадне и от втората или третата - до момента, когато тази сума бъде изравнена.

„Вие няма да плащате до момента, докато бъде изравнена сметката, и ще знаете, разбира се, какъв размер е тя, защото ще бъде изписано като отделен ред“, посочва председателят на парламентарната енергийна комисия.

Законодателните промени ще бъдат направени навреме, тъй като предложенията вече са били изпратени до всички заинтересовани страни, които да могат да изразят становище.

"Трябва да изчакаме аргументите на всички страни. Разбира се, че парламентът ще реши най-накрая, но въпросът е какво ще предложим като текст, вносителите. До петък изчакваме всички дружества да дадат мнения по текстовете. След това изчистваме текстовете, които смятаме, че са подходящи за внасяне в НС. В понеделник работна група изчиства и ги входира в НС", посочи Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови