Природният газ за юни поскъпва с 20%

Топлофикация София продължава да трупа дългове, Булгаргаз ще съди общинската фирма

OFFNews 01 юни 2021 в 12:57 2012 1

Природният газ да поскъпне с 20 на сто и един мегаватчас да струва 45,27 лева без такси и налози. Това ценово предложение ще бъде внесено днес в КЕВР от „Булгаргаз“, съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

По-късно през деня енергийният регулатор ще определи окончателната цена, по която ще се продава синьото гориво през юни.

Въпросната цена не означава автоматично увеличаване на цената на природния газ за бита, която се определя веднъж годишно. По новата стойност обаче се извършват разплащанията за големите потребители.

Основната причина за скока са растящите цени на газа на европейските борси. Този път към това се добавя и ремонтът на „Турски поток“ на територията на южната ни съседка, което ще спре доставките в региона по това трасе за седмица към края на месеца, обясни Павлов.

„Втори месец Булгаргаз води преговори с „Газпром експорт“. Количествата, които са необходими за българския пазар, да бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния. Няма техническа, няма и правна пречка, които да възпрепятстват такава доставка. Същевременно проведохме и преговори и с други големи доставчици и закупихме част от необходимите количества за този период. Тези количества са закупени по спот цени и съответно те ще намерят отражение в цената, която „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР за утвърждаване, като леко увеличение“, посочи той.

Николай Павлов каза още, че „Топлофикация София“ е натрупала нови задължения към Булгаргаз в размер на 86 милиона лева.

„Това означава, че за последните 5 месеца от началото на годината те са натрупали нови 30 милиона задължения. Поискахме от „Топлофикация София“ да предложат план, по който ще изплащат тези задължения. За съжаление не получихме такъв погасителен план. И вероятно отново ще пристъпим към предприемане на събиране по съдебен ред“, заяви той.

Преди дни кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ръководителят на Агенцията за търговия и развитие на САЩ г-жа Ино Ибонг и Н. Пр. посланикът на САЩ г-жа Херо Мустафа подписаха споразумение за безвъзмездно финансиране за плана на Столична община за анализ на възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на „Топлофикация София“ ЕАД. Анализът ще бъде извършен от екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото, ръководен от водеща международна инженерингова компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови