Природният газ в България поевтинява с над 20 лв. за мегават

OFFNews 01 юни 2022 в 12:21 6642 3

интерконектор

Снимка БТА Архив

Според най-оптимистичните сценарии е възможно още този месец да заработи газовата връзка с Гърция. Строителството на интерконектора е на финалната права и скоро се очакват тестовете на тръбата, което ще позволи у нас да започнат да идват количествата от дългосрочния договор с Азербайджан, които са на изключително ниски цени.

Цената на природния газ в България през юни ще е по-ниска от тази през месец май.

Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува предложението на държавния доставчик "Булгаргаз“. Дружеството предлага цената на газа за юни да е 141,28 лв./MWh.

За месец май КЕВР утвърди цена на синьото гориво от 162,17 лв./MWh.

След спирането на руските доставки "Булгаргаз" договори алтернативни от Гърция за май, което оскъпи цената с 14,3 процента.

През настоящият месец обаче ситуацията ще е по-различна.

През юни се очакват два танкера с втечнен американски газ, за който управляващите твърдят, че ще е под цената на руския, но стойността му зависи и от таксите за втечняване, пренос, регазификация и капацитети за транспортиране до България. Очаква се от днес доставките на американския газ да започнат да постъпват в мрежата на "Булгаргаз".

Освен това според най-оптимистичните сценарии е възможно още този месец да заработи газовата връзка с Гърция. Строителството на интерконектора е на финалната права и скоро се очакват тестовете на тръбата, което ще позволи у нас да започнат да идват количествата от дългосрочния договор с Азербайджан, които са на изключително ниски цени. Това е много важно за България, защото контрактът с азерите е за 1 милиард кубически метра на година, което покрива една трета от потреблението на страната ни.

България остана без руски газ на 27 април, след като "Булгаргаз" преведе дължимите авансово за доставките през май суми в долари, както е по договор, но "Газпром" не прие плащането, защото не се спазва изискванията за втора сметка в рубли, към която да се превеждат конвертираните средства. "Газпром" по-късно върна парите на държавното дружество. "Булгаргаз" отказа да открие сметка в рубли с аргумента, че така собствените ѝ средства остават извън контрола ѝ, а и цените за газа може да се оскъпят от финансовите операции, които при това нарушават санкциите на ЕС срещу Москва заради войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

3

StinkingSonOf

01.06 2022 в 15:12

Аз само се надявам правителството да не прекратява усилията в полза на диверсификацията. В някакъв момент ще се възобновят и доставките от Русия.

Важното в дългосрочен план е да имаме опции и да не сме зависими само от един доставчик. Това трябваше да се случи още преди години, но по нашенски трябваше да изпаднем в енергийна криза за да се усетим.

75

2

230 млрд баксов

01.06 2022 в 13:51

Изненада!?!
Ватенките да не плачат, клептоФюрера вече е измислил как да им направи газта по-скъпа и да им бръкне по-дълбоко на едно място.

10298

1

AntiZ

01.06 2022 в 13:00

Я виж ти? Къде е онази мутра от аграрно-мутренската партия, дето плашеше, че газът ще поскъпва, бензина ще изчезва?Какво стане, бе, боко просташкий?