Превозвачите в туризма излязоха на протест, искат грантове и кредити с ниска лихва

OFFNews 15 юни 2020 в 13:27 2322 0

Над 100 автобуса на превозвачи, работещи в туристическия бранш, както и туроператори и екскурзоводи, излязоха на протест срещу правителствените мерки за справяне с пандемията от коронавирус.

Според бранша действащите в момента механизми за подпомагане са неприложими за техния бизнес.

От сектора са категорични, че търпението им е изчерпано, а доверието - загубено и че фирмите превозвачи са във финансова агония заради извънредното положение.

Нашият протест всъщност е зов за помощ, зов за диалог с правителството и за намиране на решения, каза председателят на Национално сдружение "Случаен превоз" Радка Мандилова, чиято организация е организатор на днешния протест.

Според превозвачите в туризма досегашните им възражения не са довели до никакъв резултат, както и срещата им с транспортния министър Росен Желязков.

Исканията ни са насочени изцяло към икономическите мерки за подкрепа. Нуждаем се от нисколихвени заеми и грантови схеми, обясни Мандилова.

Според нея само така браншът ще успее отново да си стъпи на крака.

Мандилова бе категорична, че за сектори със сезонна заетост, какъвто са туристическите превози, мярката 60 на 40 е напълно неработеща. 

В момента нямаме никакви приходи, с които да осигурим 40-те процента, обясни тя.

По време на протеста на площад Александър Батемберг в столицата трима министри - Росен Желязков, Николина Ангелкова и Деница Сачева, седнаха на кръгла маса с други превозвачи - обслужващите редовни автобусни линии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови