Престъпна небрежност: Локомотивът, който се запали, многократно е бил докладван като пожароопасен

Последна промяна на 24 май 2019 в 12:07 6778 0

Локомотивът на бързия влак № 2641 от София за Горна Оряховица, който се запали снощи, многократно е бил докладван като технически неизправен и пожароопасен, но службите по техническото обслужване не са предприели никакви действия. Това разкрива машинист в една от професионалните жп групи на служителите на БДЖ във фейсбук.

Машината се запали в четвъртък около 19,50 часа между гарите Роман и Кунино като във влака е имало около 300 пътници.

"В бордоеия дневник на тоя локомотив колко пъти съм писал, НЕ ГОДЕН, ПОЖАРООПАСЕН. НЯКОЙ ОТ ОТДЕЛ БЕЗОПАСЕН В ЛИЦЕТО НА ПЕТЮ МИТЕВ НЕЩО НАПРАВИ ЛИ? ДОКОГА КОЛЕГИТЕ МИ ЩЕ ПРАВЯТ КОМПРОМИС С ЛОКОМОТИВИТЕ?", пише машинист от БДЖ в социалната мрежа.

Негови колеги са категорични, че ако това е така, в случая категорично става дума за престъпна небрежност.

А машинистът допълва:

"Всяка повреда на локомотива я констатирам в бордовия дневник, съобщавам на машиниста който е с мен, той я приема под натиска на ръководството. А повредите на локомотивите на БДЖ-Пътнически превози не се отремонтират грам. Влизат в депо за едно фалшиво ЕП и до там."

Жп специалистът Варужан Апелян коментира инцидента пред OFFNews.

"Свидетели сме на поредното запалване на возило на БДЖ. Само преди няколко месеца излезе доклада пожара в двата вагона на гара Коньово, изготвен от Специализираното звено за разследване на произшествия в железопътния транспорт. В него се описват множество нарушения на технологични процеси, причинили запалването на кабели във вагона. От БДЖ никой не пое отговорност, а обясняваха пред обществото, че причината за пожара била външна намеса. Дори след този огромен непрофесионализъм, бездействието на националния орган по железопътна безопасност продължава и няма никакви санкции спрямо превозвача, единствено някакви предписания, които никой не спазва", заяви той.

Според Апелян е крайно време е да се обърне много по-сериозно внимание на безопасността на влаковете на държавната жп компания.

"В противен случай ни чака поредният инцидент, при който само можем да се молим Богу да няма пострадали пътници и служители на жп превозвача", убеден е той.