Премиерът Борисов: Както обикновено, крадецът вика дръжте крадеца

Георги А. Ангелов Последна промяна на 03 февруари 2021 в 13:48 3656 0

Снимка Правителствена информационна служба

Както обикновено, „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство. Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание, цитиран от правителствения пресцентър. Премиерът изискал от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с разследването на ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили.

Министър Терзийски напомнил, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз.

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбелязал Терзийски и добавил, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

„По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, напомни още министър Терзийски и изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили. „Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, категоричен бил Терзийски и изразил надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата, и е образувано досъдебно производство, ще се установят виновните лица за тази ситуация.

„Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли“, отбелязал  Борисов. „Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство“, добавил още министър-председателят, напомняйки и направеното за месец по отношение на самолетите. 

По време на служебното правителство, назначено от Радев, беше избран "Грипен" като нов самолет за ВВС. След връщането на Борисов на власт процедурата бе рестартирана и бе избран F-16.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови