Правителството увеличи парите за нощен труд от 1 януари

OFFNews 15 юли 2020 в 16:51 3053 0

Възнаграждението за един час нощен труд става 0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко 1 лев, реши правителството, като прие промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Тази промяна влиза в сила от 1 януари 2021 г. 

В момента минималното заплащане за нощна работа (между 22:00 и 6:00 ч.) е в размер на 0,25 лв. за час, или 0.04% от минималната работна заплата за страната, която в момента е в размер на 610 лв. Почасовото възнаграждение не е променяно от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е била 180 лв., а досега размерът ѝ е нараснал над три пъти.

По този начин размерът на добавката ще се актуализира съобразно темповете на нарастване на заплащането и ще се гарантира прозрачност и прогнозируемост при определяне на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд.

Повишаването на заплащането на нощния труд ще увеличи доходите на над 436 000 работещи. 

Според правителството предложеният механизъм, от една страна, ще запази приетото процентно съотношение между минималната заплата и минималния размер на допълнителното възнаграждение. От друга - ще гарантира прозрачен и прогнозируем механизъм за актуализация всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!