Правителството усилено търси западна алтернатива на Лукойл, в случай, че напусне България

Всичко е обсъдено. Има добре разработен план, за да няма скок на цените, спекула и контрабанда, уверява Атанас Атанасов

OFFNews 16 септември 2023 в 20:02 5652 4

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Атанасов

Правителството усилено търси алтернатива на "Лукойл", в случай, че компанията реши да напусне България. Кабинетът "Денков" разговаря със западни фирми, които могат да бъдат евентуални доставчици, съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ.  

Народното събрание предстои да обсъди на първо четене законопроект на "Проъдлжаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол в България

Днес Атанасов коментира, че ако "Лукойл" напусне България, е важно да се осигури сигурна алтернатива: "И тя да не е някаква, в която се съмняваме. Да се работи със стратегически инвеститори от западния свят, чрез което да няма спекула и скок на цените, както и контрабанда. В тази насока се работи много усилено", каза той.  

По думите му правителството има добре разработен план, за да няма инфлация. 

Атанасов обясни, че се проучват големи западни фирми, които могат да бъдат доставчици, за да не се получи дефицит. "Знаете колко е важно през Босфора да минават танкерите. Всичко това е обсъдено", увери той. 

Относно падането на забраната за внос на украинско зърно Атанасов отново увери, че всичко е "много внимателно обсъдено". "Не сме подходили безотговорно и тук въпросът е за българския национален интерес", заяви той. 

Според него правителството не може да се съгласи с всичките искания на зърнарите. 

"Разбирам, че премиерът е изнервен от цялата ситуация дали са терористи, има такъв израз - с тези, които поставят ултиматуми не се преговаря", коментира Атанасов днешния изблик на премиера Денков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

17.09 2023 в 18:49

Нищо, любке! Не очакваме нищо да кажеш. Може само да се изпръцкаш!:D

1215

3

Lyubo

17.09 2023 в 00:27

Какво очаквате да каже един гном !!!

8769

2

flatko

16.09 2023 в 22:35

Би било доста добра крачка да се отървем от руската зависимост с горивата. Постепенно рашистките лобита да си разкарат крадливите ръчички от европейска България.

788

1

jorj

16.09 2023 в 21:02

Лукойл вън от България! Газпром ги изгонихме та си поднахме на евтина газ! Това ще се случи с горивата, когато ги изритаме и тях от България!!!! Ма зеления чорап ще о ореве орталъка и ще предрече апокалипсис! Импийчмънт и в затвора, ТОВА Е ПЕЧЕЛИВШАТА ФОРМУЛА ЗА БЪЛГАРИЯ.

 
X

Да помогнем на украинските деца!