Правителството отряза разходите за управлението на Фонда на фондовете

OFFNews 14 юли 2021 в 16:46 3485 0

За да се постигне по-ефективно управление, по-гъвкава политика и оперативна бързина при вземането на решения, както и да се намалят разходите, правителството утвърди нов устав на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонда на фондовете). 

С него системата на управление на дружеството се променя от двустепенна - Надзорен съвет и Управителен съвет, в едностепенна - Съвет на директорите от трима членове, вместо досегашните 10, защото това затруднява вземането на бързи оперативни решения, обясняват от правителствената пресслужба.

Създава се Консултативен съвет с не по-малко от седем членове, които безвъзмездно ще подпомагат едноличния собственик и Съвета на директорите със становища по изпълнението на стратегическите цели на дружеството в качеството му на Фонд на фондовете. Консултативният съвет ще се избира от едноличния собственик на капитала и ще включва представители на управляващите органи по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които имат финансово споразумение с Фонда на фондовете.

В него ще има и представители на съсловни асоциации на банките и на фондовете за дялов и рисков капитал, ще бъдат поканени и членове без право на глас („наблюдатели“), представители на институции на ЕС или международни организации, чийто капацитет би допринесъл за по-ефективното управление на финансовите инструменти в България и тяхната координация с други сходни програми и инструменти, посочват от МС.

Министърът на финансите ще продължи да упражнява пряко правата на държавата като едноличен собственик на капитал на Фонда на фондовете, с изключение на правата по чл. 221, т. 1 от Търговския закон - да изменя и допълва устава на дружеството.

За избора на членове на новия Съвет на директорите министърът на финансите ще проведе конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!