Правителство и бизнес не се разбраха за субсидирането на заплатите заради кризата

OFFNews Последна промяна на 27 март 2020 в 19:00 2457 1

Тристранният съвет между работодателите, синдикатите и държавата не стигна до съгласие по държавната схема "60:40" за субсидиране на заплатите в частния сектор заради кризата с коронавируса. Така няма как да се одобри постановлението на Министерски съвет, което трябва да даде старт на схемата. Идеята е държавата да плаща 60% от заплатите. Съветът с

Държавата е склонила на сериозно разширяване на обхвата на помощта в куп сектори на икономиката – преработващата промишленост, строителството, търговията на дребно, транспорт и дори специфични бизнеси като рекламни и социологически агенции, ПР консултации и издателската дейност, дори и телевизии.

Основните спорове между бизнеса и държавата са били свързани с това кой да поеме осигуровките върху заплатите на служителите без дейност.

Другата ябълка на раздора са бизнес секторите, които са изключени от постановлението.


Българската стопанска камара (БСК) предлага мярката да обхване целия частен сектор с няколко изключения като аптеките, хранителните магазини и др., чиято работа продължава и в кризата. Засега обаче кабинетът не е готов на такова разширяване на обхвата.

БСК смята, че схемата трябва да включи още търговията на едро, организиране на конгреси, операциите с недвижими имоти, фирмите за химическо чистене. Камарата акцентира, че постановлението е изключва от подпомагане 800 000 самоосигуряващи се лица, включително куп свободни професии, които са сред най-уязвимите в кризата.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък смята, че трябва да се обхване секторът за преработка на вторични суровини и рециклиране, както и производството на филми и телевизионни предавания.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага помощта да важи за всяка фирма с минимум 25% спад на приходите или 60% намаление на работното време. Синдикатът КНСБ също смята, че 20% спад на приходите е добър критерий, по който могат да се отсеят нуждаещите се бизнеси.

КНСБ настоява още мярката да обхване националните болници за рехабилитация, пречистването на вода, добивната промишленост, в която са заети 19 000 души, а също и пощенските и куриерските услуги, в които са заети към 19 500 души.

КТ "Подкрепа" иска да се включат и фирмите за производство и разпределение на електроенергия, а също и на нефтопродукти. Синдикатът предупреждава, че кабинетът трябва да заложи контрол, така че да е сигурно, че парите ще стигнат до заетите, а няма да бъдат отклонени.

"За сметка на това в списъка за подпомагане се появиха дейности като консултанти по връзки с обществеността, рекламни и социологически агенции. Създава се впечатление, че някои лобистки кръгове успяват да надделеят при разпределянето на минималния ресурс, с който правителството се опитва да покрие жизненоважните потребности на милиони работници, пенсионери, бедни", изтъкват от “Подкрепа”.

Заседанието на тристранката ще продължи в събота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3493

1

zuljin

27.03 2020 в 20:43

То е ясно, че тия пари няма да стигнат до тези, които наистина се нуждаят от тях, а ще напълнят и без това уядените гушки на свои хора.
 
X