Поскъпването на природния газ за октомври ще е с над 16 процента

OFFNews 28 септември 2021 в 13:59 1843 0

През октомври газът ще поскъпне с повече от прогнозираните до момента 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50 на сто в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво, каза шефът на държавното дружество.

„Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 процента. При всички положения, дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20 процента по-евтино в сравнение с тези цени“, заяви още Павлов.

Експерти в бранша допускат, че цените на синьото гориво за следващия месец може да достигнат 90 лева/МВтч, което означава повишение за октомври с над 25 процента.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов днес посочи, че цените в България са с около 20 процента по-ниски.

"Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“, добави шефът на КЕВР.

На първо число всеки месец енергийният регулатор утвърждава цена на природния газ, която не влияе пряко върху фактурите за парното и топлата вода, но важи за бизнеса. Скъпото гориво неминуемо ще увеличи допълнително производствените разходи на компаниите, които го използват като суровина. 

Ето как се промениха цените на синьото гориво за бизнеса през 2021 г.:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови