Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Поскъпване на тока, парното и топлата вода няма да има, обеща шефът на КЕВР

Предвижда се по-малко увеличение на цената на природния газ

OFFNews 30 декември 2022 в 12:31 1612 0

Иванов

Снимка БГНЕС

Иван Иванов

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна енергия, така и електрическа енергия, остават без промяна. С това свое действие фактически комисията подпомага задържането на инфлацията. Това е антиинфлационен механизъм, защото се знае, че един от най-големите източници за повишаване на инфлацията в европейските страни се явява именно цената на енергоносителите. Няма да го допуснем това", посочи Иванов, цитиран от БНР.

Природният газ може да поскъпне с около 27% през януари, вместо с прогнозираните 40%, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

"Очакваната цена, която бихме внесли на 1 януари, към днешна дата намалението е с около 18 лв. Освен факта за динамиката на борсовия индекс, има още два компонента, които са изключително важни при оптимизиране на януарската цена. "Булгаргаз", като отчете необичайното топло време през декември, добиваше значително по-малко количество от газохранилището в Чирен от предвиденото, като същевременно виртуално нагнетявахме допълнителни количества в Чирен", каза Златева.

Тя допълни, че намаляване на цената в Чирен чрез виртуално нагнетяване, намалението на борсите, най-вече на Нидерландската борса, се отразява пряко.

"Ние сме водени основно от желанието, от идеята да предложим най-ниската възможна цена на българските потребители и самият факт, че предприемаме такива действия и по отношение на намаляване цената в Чирен, го доказват", посочи Златева.

Окончателно решение за цената на природния газ КЕВР ще вземе на 1 януари, когато те ще влязат в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews