Половината от хотелите оставят настанените в тях бежанци

Украинците проявяват интерес към различни точки от вътрешността на страната

OFFNews 24 май 2022 в 17:30 3223 0

хотели

Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци, съобщиха от правителствената пресслужба.

Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна хора започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо.

Кандидатстването става след попълване на формуляр и изпращането му на мейл [email protected] Формулярът може да се изтегли от този линк https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

Междувременно, както по-рано съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна. Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли – 901.

Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови