Подпомагането за лозаро-винарския сектор заради COVID се удължава

OFFNews 08 октомври 2021 в 08:04 821 0

Снимка Pixabay

Удължава се срокът на действие на някои извънредни мерки за преодоляване на въздействието от COVID-19 в лозаро-винарския сектор, съобщи вчера Министерстовото на земеделието, храните и горите.

Европейската комисия предвижда запазване на временно увеличения размер на помощта по всички мерки и за приемите през 2022 г.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ максималният размер на помощ ще бъде до 90% вместо 75% от направените допустими разходи. По мерки „Инвестиции“, „Популяризиране в трети държави“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта ще бъде до 70% вместо 50%. Мярка „Събиране на реколтата на зелено“ и през 2022 г. може да се прилага за част от стопанството, както и едни и същи площи да бъдат подпомагани в две или повече последователни години.

За ползване на мярка „Застраховане на реколтата“ увеличеният размер на помощта - 80% от разходите за застрахователни премии - ще се прилага за всички договори сключени до края на програмния период - 15.10.2023 г. Националните програми ще могат да се изменят по всяко време през финансовата 2022 г. по аналогия на 2020 и 2021 г. Бенефициерите ще могат да изменят договорените операции по време на действие на сключения договор, когато тези промени са резултат от затруднени търговски взаимоотношения или други обстоятелства, предизвикани от пандемията от COVID-19.

Двете мерки „Кризисна дестилация“ и „Кризисно съхранение на вино“ няма да се прилагат през 2022 г. Анализът на ЕК е показал, че пазарът се възстановява и складираните количества вино намаляват до обичайните им стойности.

В сектор „Плодове и зеленчуци“ стойността на предлаганата на пазара продукция на даден продукт ще се счита за 100% от стойността му през предходния референтен период, ако се докаже, че тези причини попадат извън нейната отговорност и контрол.  В момента стойността представлява 85% от стойността ѝ през предходния референтен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!