Подготвят се мерки срещу инфлацията за уязвимите групи

OFFNews 03 януари 2023 в 09:25 2329 1

Любомир Каримански

Снимка БГНЕС

Любомир Каримански

Работна група подготвя пакет от антиинфлационни мерки, които да бъдат насочени към уязвимите групи, обяви в сутрешния блок на Нова телевизия съветникът на финансовия министър Любомир Каримански , бивш депутат от "Има такъв народ" и бивш техен кандидат за шеф на БНБ.

Очаква се пакетът да бъде готов до две седмици.

Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи, коментира той идеята да бъдат отпуснати отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.

Каримански посочи, че става въпрос за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Обмисля се и подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза.

Съветникът на финансовия министър прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. „Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”, каза той.



    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада