Почти 60% от българите не искат еврото да смени лева

Едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% не могат да преценят

Ружа Райчева 08 октомври 2021 в 15:20 4126 0

Снимка Getty Images

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната, сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд". Управителят ѝ Атанас Стефанов представи данните по време на финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран за пета поредна година.

Проведеното през септември допитване показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева. Останалите 21% не могат да преценят. 

71% от анкетираните смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България, а 65% - че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

Мненията по въпроса дали ще се интегрираме по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото са смесени, но все пак над 40% от българите считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% са съгласни, че присъединяването ни към еврозоната би намалило лихвите по кредитите. 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На въпроса „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% смятат, че нищо няма да се промени, а останалите 19% остават без ясна позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови