Плевнелиев твърди, че в България могат да се произвеждат големи количества респиратори

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 11:27 2446 3

В България могат да се произвеждат респиратори. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев, член на борда на „Аутомотив Клъстер България“ пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори“ , обясни Плевнелиев.

По думите му в нас се правят опити за трансформиране производството по подобие на Tesla, а компаниите в бранша щели да се възползват от всички правителствени мерки.

„Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки“, посочи Плевнелиев.

Той припомни, че в целия свят стотици фабрики са преустановили работа и са изпратили служителите си в отпуск.

„Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност. Не вярвам, че бързо ще слезем надолу и бързо ще се възстановим. По-скоро известно време ще постоим на дъното“, заяви още членът на борда на „Аутомотив Клъстер България“.

Според Плевнелиев ще са нужни поне 3 месеца за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза щяла да трае поне 3 години. Според него изкуствен и естествен имунитет означават поне още година и половина социална изолация.

„Това е невъзможно, затова ще тръгнем към третия изход от ситуацията, и това е промяна в социално-икономическия модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група“, обясни Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22108

3

Стефан

02.04 2020 в 17:37

Какво ще произвеждаш бе красавец? Къде имаш прецизионно приборостроене? Къде имаш производство на компютърни платки? На части за тях? От къде ще вземеш поне кислородните датчици?

По друг повод се сблъсках с проблема филтри за медицински дихателни апарати. Е, че не може да се намерят - не може. А работата е смъртоносна, защото се оказва, че у нас няма човек, който да знае думите, които се използват в тая област. Че "хепа филтъра" е част от прахосмукачка, и нищо друго. И дори няма публикувани на български документи, които описват тия изделия и класовете им. Какво има в тия кутийки никой не знае, и не се интересува.
А разните идеолози и пропагандаторки на доунищожаването на образованието, не спират да държат речи.

Технологичните чертежи за сгъването на кашони за такива апарати, сигурно са му дали. Може би дори тайната рецепта за производство на велпапе. Действай, синоптическия.

7535

2

kokoten

02.04 2020 в 16:27

....и откъде ще вземем лиценза,от Дрегер или Омеда или от Китай....то не е толкова лесно производството(не като да сковеш кочина)...приказки на абсолютен дебил...

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

02.04 2020 в 12:32

Роско Синопичкин чак сега ли смели, кво е искал да каже Баце с онова - До СЕДЕМ СЕДМИЦИ ще си произвеждаме и респиратори..
Колко му е за това - спираме поточната линия за КАЙЕНИТЕ и вместо тях отпочваме респираторите..