Пицариите на Domino's напускат родината на пицата

Да отвориш Domino's в Италия е все едно да се опитваш да продаваш сняг на Северния полюс – подиграват се италианци, зарадвани от новината

OFFNews 10 август 2022 в 10:11 3687 0

Domino's pizza

Снимка Getty Images

Domino's pizza

Последните магазини на Domino's Pizza в Италия бяха затворени, след като фирмата, която управляваше обектите ѝ в страната, обяви фалит. Притежателят на главния франчайз на гиганта в бързото хранене ePizza SpA заяви, че е бил засегнат от пандемията, както показват документите за несъстоятелност, пише Би Би Си.

Откакто започна дейността си през 2015 г., Domino's се бори да спечели клиенти в родината на пицата.

EPizza SpA подаде молба за обявяване в несъстоятелност в началото на април, след като беше засегната от ограниченията, свързани с коронавируса.

"Пандемията от COVID-19 и последвалите я и продължителни ограничения от финансова гледна точка нанесоха сериозни щети на ePizza", заявиха от компанията. Тя е изправена и пред растяща конкуренция, тъй като традиционните ресторанти започват да използват приложения за доставка.

Като част от процеса на обявяване в несъстоятелност фирмата получи защита от кредиторите си за 90 дни. Тази защита обаче приключи миналия месец.

Италианската фирма вече намаляваше дейността си от 2020 г., а доставките спряха от края на юли.

Към 2020 г. компанията е управлявала пряко 23 търговски обекта в Италия, а други шест - чрез подфранчайзинг, според документите за несъстоятелност. В Обединеното кралство и Ирландия тя има повече от 1200 магазина. Там е най-големият пазар на Domino's в Европа.

Най-голямата верига за пици в света има над 18 300 магазина на повече от 90 международни пазара в световен мащаб, повечето от които се управляват като франчайз.

Когато навлезе в Италия преди седем години, Domino's се стремеше да се отличи от традиционните производители на пици в страната с цялостна услуга за доставка по домовете и отличително меню, включващо американски топинги като ананас.

По време на пандемията обаче тя се сблъска с все по-силна конкуренция, тъй като местните ресторанти се присъединиха към платформи за доставка на храна като Deliveroo и Just Eat.

Новината, че Domino's напуска родината на пицата, беше приветствана от някои потребители на социалните медии. "Винаги съм се чудил как Domino's може да оцелее в Ню Джърси, да не говорим за Италия", написа в Туитър журналистът Дейв Джеймисън. Друг потребител на Twitter, Алиша Смит, отбеляза, че да отвориш Domino's в Италия е все едно да се опитваш да продаваш сняг на Северния полюс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови