Петролът поскъпва с отслабването на долара

OFFNews 17 октомври 2022 в 09:21 1326 2

петрол

Снимка Pixabay

Цените на петрола поеха нагоре в азиатската търговия днес.

Цените на петрола поеха нагоре в азиатската търговия днес, след като силата на американския долар започна да отслабва, а инвеститорите чакаха данни от Китай, за да преценят как върви търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, се покачиха с 85 цента, или 0,9 на сто до 92,48 долара за барел в опит да компенсират поне малко загубите от миналата седмица, възлизащи на 6,4 на сто.

Американският лек суров петрол поскъпна със 73 цента, или 0,9 на сто до 86,34 долара за барел. Миналата седмица спадът чу беше 7,6 на сто.

Ръстът на цените беше подкрепен от коментарите на китайския президент Си Цзинпин на конгреса на Китайската комунистическа партия, че властите ще провеждат политика в полза на икономиката, което даде надежда, че търсенето на петрол може да се увеличи.

По-късно тази седмица Китай ще обяви важни икономически данни. Макар и да се очаква ръстът на БПВ през третото тримесечие да е по-добър от предишното, за втората икономика в света 2022 г. може да се окаже най-лошата година от половин век насам, смятат анализатори.

Цените на петрола вероятно ще продължат да варират в следващите седмици под натиска на обявените от ОПЕК+ намаления на добива, очакваното влизане в сила на европейското ембарго на руското черно злато и вероятното ново повишаване на лихвите от страна на УФР, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

17.10 2022 в 11:25

Тапет,

Иди в някоя банка да си купиш долари с рубли. Щом като са ти толкова на сърце. После ела да ни разкажеш какво са ти казали, за да се посмеем. :D