Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Петкова отказа да коментира решението за ЧЕЗ на КЗК по същество, отношенията ѝ с Гинка Върбакова били 'човешки'

OFFNews 20 юли 2018 в 10:25 2554 1

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да коментира по същество решението на КЗК да блокира сделката за продажбата на активите в България на ЧЕЗ на "Инерком България". Тя няколко пъти отклони конкретни въпроси по време на интервю за bTV тази сутрин, повтаряйки едно и също с различни думи - че "КЗК е компетентният орган по всички въпроси, свързани с антимонополното поведение на определени правни субекти", че "това е нейното становище и всички трябва да се съобразим с него".

А въпроси по същество има. Как, например, сделката с малката семейна компания с няколко соларни мощности ще застраши националната сигурност? Как би довела (според твърдение на КЗК) до "установяване или засилване на господстващото положение на обединената група"?

Вместо да отговори, Петкова каза нещо, което всеки може да прочете в становището - че КЗК е поискала становища, след което министърката заключи, че "едва ли КЗК се е произнесла с тези мотиви, без да има необходимите доказателства". Доказателства, уви, не личи да има от текста на решението.

"Компетентният орган е КЗК. Тя е преценила така, намерила е достатъчно основания", каза още Петкова.

Решението на КЗК е политическо и няма нищо общо с правото, категоричен е обаче Радан Кънев, който коментира мотивите на Комисията във Фейсбук.

"28 страници празни приказки, ясни данни, че няма пазарна концентрация", допълни той.

Министърката определи реакцията на "Инерком", които просто съобщиха, че са изненадани, че тепърва ще четат и решават като "нормална".

За готвена продажба на активите на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова се заговори през февруари. Новината че малка семейна компания - собственост на отколешна приятелка на министърката на енергетиката - купува активите на най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което доставя ток в 10 области, включително столицата - предизвика скандал, посред който Петкова подаде оставка. Премиерът обаче не я прие с мотива, че тя е много ценен специалист.

Днес Петкова коментира отношенията си с Върбакова, като обясни, че се познават от 20 години. Познавам нея, семейството ѝ, каза тя и допълни, че не вижда никакъв проблем в това. Отношенията им били "човешки". "Нямаме бизнес отношения, ако това ме питате".

В заключение министърката подчерта, че енергийната сигурност на страната е "абсолютно осигурена, няма никакъв проблем с нея".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

24.07 2018 в 09:25

Измислената от боко министърка теменуга е компетентна в областта на енергетиката колкото един български мангал. Тя е Кукла на конци и се завърта в посоката, която бочко поиска, но за съжаление и той е компетентен колкото нея , а иначе доста са корумпирани. Боже Пази България !
 
X

Подкастът на OFFNews