Петър Ганев: Може би сме приближили момента за преизчисляване на пенсиите

OFFNews 28 юни 2021 в 09:57 9976 2

Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите. Това мнение изрази старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев в интервю за БНР.

Според него "няма голяма драма в бюджета".

По-рано пред седмицата служебният министър на финансите Асен Василев прогнозира преизпълнение на приходите с милиард - милиард и половина лева. В тази връзка Ганев разясни: "Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус".

"Към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане – плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, поясни Петър Ганев. По думите му, инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна сме я виждали и в предишни години.

Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите", каза Ганев.

Според него 50-те лева добавка към пенсиите в COVID пандемията "малко или много промениха пенсионния модел", но това "най-вероятно не е най-ефективният начин". Той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда - обясни икономистът. Той смята, че моделът за премахване на добавката "минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2006

2

Петко Колев

28.06 2021 в 22:00

Всеки според приноса.Стига сте обезсмисляли пенс.осигуряване!Старите пенсии(напр.отпреди 10г.)са в пъти по- малки.Учителска пенсия от 2009г.,която е била по- голяма от мин.раб.запл.сега е близо 2 пъти по- малка от нея.Затова се крият доходи,заради некадърни управляващи се вихри сивата икономока!Постепенно искате да направите пенсионерите поравно бедни,вдигате мин.пенсия,а крадете от останалите,докато и техните пенсии паднат до минималната!Съотношение лочна пенсия/ср.раб.запл. трябва да се запазва в годините.Пенсионираш се напр.с 400лв.пенсия при 800лв.ср.раб.запл. при преизчисляване пенсията ти пак трябва да е 0,5 от тазгодишната

14469

1

случайно прочетох

28.06 2021 в 13:01

Редно е да се преизчислят пенсиите и тези, които са били с по-голям принос, да получават достойни пенсии, а не да се раздава на калпак.