Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Петър Андронов: Резултатите от стрес теста са по-добри от очакваното

OFFNews 15 август 2016 в 10:51 6676 3

Председателят на Асоциация на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Банките преминаха успешно най-голямото събитие за сектора тази година – прегледа на качеството на активите и стрес теста. Това заяви председателят на Асоциация на банките в България (АББ) Петър Андронов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Андронов, който е и главен изпълнителен директор на СИБАНК, прегледът на активите и стрес теста са еднократно валидиране на отчетите на банките.

"Това не се прави всяка година и дано да не се прави всяка година, защото означава, че банковият надзор не работи. Това упражнение е и легитимация на работата на регулатора. Европейската централна банка го направи, когато поемаше надзор над европейските централни банки, за да е на ясно какво поема“, добави председателят на АББ.

Според него резултатите от прегледа не са изненадващи.

"Те са по-добри, отколкото си представяхме, че могат да бъдат, на фона на консервативната методология, която използва централната банка, и на фона на сравнително по-тежкия стрес тест, който приложихме в България", добави той.

Въпреки това според Андронов отличното представяне не бива да бъде повод за самодоволство.

"Резервът, който имаме в банковата система, е добър, макар че не е разпределен равномерно“, обясни шефът на АББ и добави, че банките у нас очакват от БНБ да продължи "надзора, за да не се налага да правим нови такива оценки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

3

newfoundland

18.08 2016 в 18:29

Това е дора новина за всички българи. БНБ и банковата система определено са поели нов положителен курс.

11920

2

Buriata

15.08 2016 в 23:11

Гледах интервюто с Андронов днес. Хекимян се държа изключително глупаво и се виждаше как се опитва да извърти нещата, така че да изкара някоя евтина новина в контекста и лишена от смисъл. Мисля, че много добре го затапи Андронов и му ги каза много точно нещата. Даже ако бях на мястото на Хекимян, щях да се чувствам доста тъпо, защото се видя, че говори пълни глупости и е изключително неадекватен по темата с банките.

12435

1

Jinx

15.08 2016 в 18:47

Мдааа, няма място за паника както тука цяла събота и неделя се опитваха разни хора да създават. Банковата ни система в момента е доста по-стабилна от преди година.
 
X

Да помогнем на украинските деца!