Песимизмът измести еуфорията: българинът очаква влошаване и за икономиката, и за парите си

OFFNews 09 май 2022 в 15:11 1849 0

Повишените очаквания за по-добро развитие от началото на годината, съпътствали смяната на властта у нас, вече са заменени с песимизъм.

Растат негативните нагласи на хората както за икономиката на страната, така и за личните им финанси, показват данните от наблюдението на потребителите на националната статистика през април. Нараства песимизмът в сравнение с януари. Общият показател на доверие намалява с 4.9 пункта спрямо първия месец от годината, което се дължи на пониженото доверие сред населението и в селата, и в градовете - съответно с 5.7 и 4.6 пункта.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните 12 месеца, както и очакванията за следващите 12 са по-песимистични от предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 11.8 и 15.0 пункта. По-негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Потребителите продължават да отчитат повишаване на цените през последните 12 месеца. Засилват се очакванията, че инфлацията ще продължи и през следващите 12 месеца (повишение на балансовия показател с 4.9 пункта).

По отношение на безработицата прогнозитге се изместват към по-умерени, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5.4 пункта.

Повечето хора казват, че икономическата ситуация не им позволява да спестяват. Скептични са и по въпроса могат ли да си позволят покупка на жилище или ремонт през следващите 12 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!