Пчеларите излизат на протест: Ще станем като в Китай - да опрашваме с четка дърветата

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2017 в 13:25 8566 2

Национален протест на пчеларите ще бъде организиран във вторник от 13 часа пред Министерство на земеделието, храните и горите.

"Както се знае 70% от храната на масата ни е благодарение на опрашителната дейност на пчелите. Ние не искаме да се получи същото положение, както в някои китайски провинции земеделците да опрашват ръчно с четка дърветата поради това, че пчелите са изчезнали напълно", заявяват от Федерацията на българските пчелари.

Повода за недоволството на ангажираните в сектора, е че не са изплатени субсидиите на био пчеларите, както и намаления период за преход от конвенционално към био пчеларство на една година, от досегашните пет години.

"За една година е почти невъзможно да се премине от конвенционално в био пчеларство поради факта, че трябва да бъдат подменени всичките пити върху, които живеят и събират мед пчелите с био такива", обясняват пчеларите.

Те настояват и за директна субсидия, която да е не по-малко от 20 лева на пчелно семейство годишно. 

Друго искане на пчеларите е задължително да има надпис "имитиращ продукт" върху храни, които наподобяват пчелен мед.

Производителите на мед настояват и за строг контрол върху нерегламентираното третиране на земеделски култури, от което загиват хиляди пчелни семейства годишно и се унищожава поминъка на много хора.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8216

2

Uzer2

29.10 2017 в 15:35

Обичам мед! Медът е много полезен. Яжте мед.

12107

1

поп Дръвчо

29.10 2017 в 13:37

Айде и тия решиха да си оправят живота със субсидии