Първият заместник на Кристалина Георгиева в МВФ си тръгва предсрочно

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2020 в 09:00 3717 0

Първият заместник на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева напуска поста си. Дейвид Липтън си отива в края на февруари, съобщава БТА и допълва, че това е първата голяма кадрова промяна в екипа на българката, която пое управлението на МВФ през октомври 2019 г.

От изявление на МВФ става ясно, че оттеглянето на 66-годишния Липтън, чийто мандат трябваше да продължи до септември 2021 г., е в контекста на промените, които Георгиева прави в ръководния екип.

Американският икономист заема поста от септември 2011 г., по-дълго от всеки друг първи заместник-управляващ директор на МВФ досега, отбелязват агенциите.

Липтън, който често критикува търговската политика и митническите действия на президента на САЩ Доналд Тръмп, започва професионалната си кариера в МВФ през 1981 г. Той си отива с думите: "Беше чест да работя тук".

Георгиева изтъква изключителния икономически опит и експертните познания на Липтън и отбелязва, че гледната му точка е допринесла за подобряване на точността в аналитичната работа на МВФ.

Търсенето на негов наследник ще започне скоро, уверява МВФ. По традиция Фонда ръководи европеец, а пост №2 заема американец, тъй като САЩ са най-големият акционер в МВФ.

Зам.-управляващият директор на Фонда и ръководител на административните му служби Карла Грасо също напуска МВФ, където работи от февруари 2015 г., допълва ТАСС. На 3 февруари стана известно, че и директорът на МВФ за Европа Пол Томсън, работещ за фонда от 37 години, се оттегля в края на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови