Първа инвестиционна банка е потвърдила, че ще кредитира Гинка с 80 млн. евро

OFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 12:27 17504 2

Първа инвестиционна банка /ПИБ/ на 19 декември 2017 г. е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ от "Инерком" - България. Това обяви председателят на временната комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ Жельо Бойчев на пресконференция в Народното събрание.

На нея той прочете писмо на ПИБ, изпратено до комисията, в което се посочва, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, че на 30 ноември 2017 г. компанията "Инерком" - България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали.

Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, уточни Жельо Бойчев.

Бойчев добави, че преди около две седмици комисията е изпратила писмо още и до Българската банка за развитие /ББР/, в което е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма "Инерком" относно предстоящата сделка с ЧЕЗ.

Отговор обаче до момента няма. Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка /БНБ/, за да получат отговор от ББР. Той допълни, че от "УниКредит Булбанк" са отговорили в писмо, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

За участието на ББР, Уникредит и ПИБ в покупката на енергото за първи път писа чешкият вестник "Лидове новини". Според публикацията "Уникредит Булбанк" участва със 180 млн. евро, Първа инвестиционна банка - с 80 млн. евро.