Парното поскъпва средно с 10% от юли, токът - с 3 на сто. Може и повече

Най-голямо ще е увеличението в столицата

OFFNews 02 юни 2021 в 14:24 1746 0

Парното ще поскъпне средно с 10% от 1 юли, а цената на тока ще се повиши с 3 на сто.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов по време на обсъждането на цените, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец, съобщи БНР. 

Поскъпването е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси и върху това регулаторът на може да влияе, посочи Иванов. Повечето топлофикационни дружества изразиха несъгласие с предлаганите от регулатора цени и заявиха, че са ощетени. 

Окончателно решение на енергийния регулатор ще бъде взето на 1 юли. Най-голямо увеличение при цените на тока и предвидено за клиентите на ЧЕЗ - с 4 на сто. За потребителите на ЕВН и "Eнергопро" електроенергията се предлага повишение с два процента.

При цените на парното и топлата вода за София се предвижда най-големият скок от 14 на сто, за Велико Търново поскъпването ще е с 13% а за Пловдив - с 9 на сто. Най-малко ще е увеличението в Сливен - с 2% процента. При всички останали топлофикации промяната ще е между 8 и 11 на сто. 

Тези разчети на топлоенергията са направени при цени на природния газ малко под 40 лева за мегаватчас средно за страната, а от вчера горивото вече се продава за над 45 лева без такси и налози. Това означава, че увеличението от юли може да се окаже и по-голямо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови