Пари прим: Милионерите във властта не се броят на пръсти

OFFNews 15 август 2023 в 17:49 4945 1

Става дума за пари, не за скромни стотинки

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Става дума за пари, не за скромни стотинки

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не е единственият милионер сред политиците. Конкуренция по състояние му е например депутатът от ДПС Делян Пеевски, ако се съди по декларациите на властта пред КПКОНПИ.

Пеевски има да получава дивидент от 19,76 млн. лв., иначе спестяванията му от предходната година си остават непроменени - те са 3,5 млн. лв.

С милиони може да се похвали и вицепремиерът и бивш еврокомисар Мария Габриел. Тя разполага с над 2 млн. евро в банки. Има два апартамента в Брюксел и Страсбург заедно със съпруга си Франсоа Мишел Габриел, като те се ползват по договор от 2023 г. за 27 823 лв. През 2021 г. Мария Габриел си е купила жилище и София за 369 000 лв., въпреки че се прочу с това, че е ползвала апартамент с нисък наем от Столичната община.

Депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов е декларирал 7 банкови влога, от които най-големият е за 3 257 663 долара и е от търговия с акции. В останалите е разпределил около 600 000. Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е установила - бившият личен лекар на Бойко Борисов не прал пари или укривал данъци при печалбата си от над 3,9 млн. долара и прекрати разследването, образувано от спецпрокуратурата по материали на КПКОНПИ. Милионите му са именно от продажбата на акции.

Заможен е и екоминистър Юлиян Попов. Преди да влезе в Министерството на околната среда и водите Попов имаше успешен консултантски бизнес във Великобритания. Той е обявил спестявания и инвестиции за над 1,15 млн. паунда, декларирал е и къща от 240 кв. м в Лондон, придобита миналата година. Сумата не е обявена.

Солидни доходи е обявила и Росица Кирова от ГЕРБ, която в момента е зам.-шеф на парламента, с вземания за 2.3 млн. лв., но най-сериозната част от имуществото ѝ са 130 земеделски имота около Видин и Кърджали. Лошата новина е, че Кирова е съдлъжник по сериозен банков кредит от 900 000 евро. 

Милионер е и зам.-министърът на социалната политика Гинка Машова-Станчева, която е обявила близо 1 млн. лв. налични средства на името на съпруга си. Друг заместник - в здравеопазването, Бойко Пенков е обявил влогове и налични средства на семейството за близо 1,2 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки