Панев: КЕВР трябва да бъде първият регулатор с ново ръководство, удря кабинета по устав с цената на тока и парното

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2021 в 11:28 1081 0

Точно в часа на избиране на ново правителство, доминираната от ГЕРБ Комисия по енергийно и водно регулиране, пуска провокация за ръст на цените на тока и парното за граждани със съответно 13 и 30 на сто (второто за София) от Нова година. 

По същото време, докато новият премиер коментира като първа задача да не се товарят хората и бизнеса с високи цени на енергията. Атака „по Устав“, коментира съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев. 

При положение, че всички производители на регулирания пазар на електроенергия имат силно увеличени приходи от свободен пазар, а разходите на повечето от тях не се повишават. И че във фонд Сигурност на енергийната система са натрупани огромни резерви от високите цени на въглеродните емисии и от петпроцентната вноска от прихода на всички производители, твърди Панев. 

Отделно КЕВР предлага 40% увеличение на цената за пренос и разпределение за ЕСО и ЕРП-тата. Това си е директно облагане на бизнеса, отвъд и без това непосилните цени на пазара. С още над 4 лева за мегаватчас, уточнява той. 

И още. Цената, на която Топлофикация София продава електроенергия, се фиксира на 635 лева за мегаватчас. Колкото беше за фотоволтаици по времето, когато още технологията беше мега скъпа. Огромна услуга за най-ограбваната през годините енергийна компания, също все още под контрола на ГЕРБ. Един вид всички потребители да плащат баснословни цени за парното на столичани, просто защото Топлофикация се управлява супер неефективно. Един път 30% ръст на парното, втори път двойна над пазара цена на енергията, която плащаме на столичното дружество, пише още Панев. 

По думите му "промяната на правилата по средата на ценовия период удря всички ВЕИ с дългосрочни договори за продажба на електроенергия на пазарни цени. Защото им съкращава премията на практика ретроактивно. Това допълнително съсипва нормалния бизнес". 

Изводът от всичко това е, че КЕВР трябва да бъде първият регулатор със сменено ръководство. И новото правителство, и парламентът трябва да направим необходимото, за да може решението от вчера да не влезе в сила, категоричен е депутатът от групата на ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови