Quantcast

Пада наказателната такса върху ипотеките

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2014 в 08:05 12181 2

Наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечни кредити отпада от днес с влизането в сила на промените в Закона за потребителския кредит.

От днес всички заеми, които са изплащани над една година, вече няма да дължат такса за по-ранното си връщане. Мярката ще важи както за новите договори за кредит, така и за вече сключени. Ако клиент погасява предсрочно ипотеката си през първите 12 месеца от срока на заема, таксата ще бъде до 1%. Досега наказанието стигаше 5 на сто.

С новите правила отпадат и поредица от такси за отпускане, обслужване и погасяване на кредити. 

Заемите до 400 лева вече също подлежат на регулация, като по този начин действието на закона вече обхваща и фирмите за бързи кредити. Слага се таван на годишния процент на разходите (лихвите и всички такси) - 50%. Компаниите за бързи кредити вече обявиха, че ще компенсират тавана с нови такси - например, за посещения, за застраховка и дори за проверка на документите.

Клиентите, които искат да теглят заеми от днес нататък, трябва да получават договорните условия, написани с по-голям шрифт. Освен това лихвите по кредитите ще се определят по нов начин. Те ще се обвързват с пазарен индекс, плюс фиксирана за целия срок надбавка. Промените за изчисляването на лихвите важат за бъдещи договори за кредит. Който иска, може да предоговори стария си контракт. Новият начин за формиране на процентите няма да промени типовите договори на банките. Както и досега, клиентите могат да избират дали да плащат по-малко лихва и главница, или първоначално само лихвата, а след това главницата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2014 в 10:38

"Закона за потребителския кредит" казва какво става при "ипотечни кредити" ???

23.07 2014 в 09:42

Ето ти една добра новина. А тиквата за 4 години единственото което направи за потребителите е да се оплаква от предишните. Не, че подкрепям това правителство (по природа съм дясно мислещ), но това е положителна новина, определено. Имаме да наваксваме още 1-2 столетия в тази посока спрямо западните развити държави от ЕС, но все пак не се отдалечаваме.