Откриваме търговски служби в 20 държави в помощ на бизнеса

ОFFNews 11 юни 2014 в 14:10 1873 0

20 нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) ще бъдат разкрити към дипломатическите ни представителства, съобщи правителствената пресслужба. Целта е да се подпомогне бизнесът за намирането на чужди партньори и да се привличат инвестиции у нас.

Кабинетът ще отпусне на икономическото министерство допълнителни 2 млн. лева. за издръжка и откриване на новите служби.

Функциите са служителите в СТИВ ще са подпомагане на българския бизнес при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги, привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите в България, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация. 

Поетапно ще бъдат закрити пет стари и открити 20 нови търговски служби. През 2014 г. ще се инициира разкриването на нови СТИВ в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър, уточняват от Министерския съвет.

Анализът на кабинета сочи, че след пика на глобалната криза Българя започна да възстановява и да активизира износа си. Запазват се положителните тенденции за ръст към пазарите на Азия и арабските страни – ръстът на износа към Азия се увеличава изпреварващо с 20%, а към арабските страни – с 40,9 на сто. На тази база са подбрани и местата, в които да бъдат открити икономическите служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!